Alleen natuurlijk

Bekendste oorzaken van rugproblemen

Geplaatst op

Iedereen krijgt weleens rugpijn. Vaak is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld doordat je ’s nachts verkeerd hebt gelegen. De rugpijn is dan vaak kortstondig en gelukkig de volgende dag weer over. Regelmatig rugpijn hebben kan veel invloed op de kwaliteit van leven, omdat je je rug bij vrijwel elke beweging gebruikt. Heb jij dat ook? Loop dan onderstaande veelvoorkomende oorzaken van rugpijn eens na.

Gewichtstoename

Je ruggengraat houdt je lichaam rechtop. Als je in gewicht toeneemt, zorgt dat voor meer druk op je rug. Je spieren moeten harder werken om de rug in de juiste positie te houden. Vooral extra vet rond de buik kan een pijnlijke rug opleveren. Zorg ervoor dat je de extra kilo’s weer kwijtraakt, zodat je je rug weer ontlast.

Gebrek aan beweging

We zitten tegenwoordig steeds meer: op het werk, op de bank of in de auto. Het gebrek aan beweging zorgt voor stijfheid. Regelmatige beweging prikkelt je spieren en versterkt ze, zodat je rugspieren meer aankunnen. Je kunt ook specifieke rugspieren gaan trainen om dit deel van je lichaam te versterken. Aan buikspieren wordt vaak voldoende aandacht gegeven, maar de rugspieren worden nog wel eens over het hoofd gezien.

Slechte houding

Onze smartphone zorgt ervoor dat we steeds langer met een kromme nek naar een schermpje staren. Als je daarnaast ook nog de hele dag naar een computerscherm staart, of bijvoorbeeld de hele dag in de auto zit, kan een slechte houding voor problemen zorgen. Kijk kritisch naar hoe je staat en zorg voor ontspanning als een deel van lichaam dreigt te verkrampen.

Een slecht bed

Gemiddeld breng je rond de 7 uur per dag door in bed. Een goed matras en passend kussen zijn daarom essentieel om problemen in de rug te voorkomen. Zorg voor voldoende ondersteuning tijdens het slapen. Als je rugpijn ervaart, probeer dan de natuurlijke stand van de rug te ondersteunen. Zo kun je een kussen tussen je knieën stoppen wanneer je het liefst op je zij slaapt.

Blijf je problemen ervaren met je rug? Laat je onderzoeken door een expert voordat de problemen blijvend worden. In de regio Lelystad kun je terecht bij Keizer Rugpoli.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze blogs waarin we je inspireren om gezonder te leven.

Contactgegevens

Via info @ alleennatuurlijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden