Alleen natuurlijk

Het belang van de tandheelkundige controles

Geplaatst op

Regelmatige tandheelkundige controles spelen een belangrijke rol bij het behoud van een gezond gebit. Een tandartsbezoek van minstens twee keer per jaar kan voorkomen dat infecties zich verspreiden, de hoeveelheid tandheelkundig werk die nodig is tot een minimum beperken, zorgen voor het bleken van de tanden en je tandvlees ziektevrij houden. Vaker een bezoek aan de tandarts kan nodig zijn als je een hoger risico hebt op mondziekten.

Reiniging

Tijdens een tandheelkundige controle worden zowel je tanden als je tandvlees grondig onderzocht. Infecties, tandbederf of andere niet-optimale tandconditie worden onmiddellijk aangepakt en er worden preventieve maatregelen genomen, zoals het reinigen van de tanden, om mogelijke toekomstige problemen te voorkomen.

Infectiegevaar

Mondinfecties kunnen om verschillende redenen voorkomen, waaronder veranderingen in de voeding, stress en een verzwakt immuunsysteem. Als een infectie onbehandeld blijft, kan deze leiden tot gaatjes, abcessen en andere tandheelkundige problemen die kostbare en uitgebreide tandheelkundige ingrepen kunnen vereisen. Wanneer een infectie vroeg wordt opgelopen en de gaatjes snel worden gevuld, gaan je tanden ook langer mee.

Voorkom tandvleesproblemen

Een ander voordeel van regelmatige controles is het voorkomen van tandvleesproblemen. Gingivitis is het begin van tandvleesaandoeningen en is vaak omkeerbaar. Parodontitis is een ernstiger aandoening van het tandvlees waarbij een infectie van de banden en botten die de tand ondersteunen een rol speelt. De infectie en de daaruit voortvloeiende ontsteking veroorzaakt tand- en botverlies. Tandvleesproblemen kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen. Gingivitis bijvoorbeeld, is in verband gebracht met hart- en vaatziekten en beroerte als gevolg van de hogere niveaus van bacteriën die zich ontwikkelen in de gebieden van de mond waar de infectie zich bevindt. Naarmate de ziekte vordert, wordt het risico op hart- en vaatziekten groter.

Conclusie

Tijdens de controle en het schoonmaken van je tanden kan je ook advies krijgen over hoe je je tanden beter kunt poetsen en flossen. Dit is allemaal nodig, zodat je nooit hoeft te ervaren hoe een kunstgebit precies voelt. Indien nodig kan je meer te weten komen over de mogelijkheden van cosmetische tandheelkunde. Als je goed voor je tanden zorgt, kun je je gebitsuitgaven verminderen en tandverlies voorkomen als je ouder wordt. Regelmatige controles en reiniging maken deel uit van het onderhoudsproces en moeten zo vaak als nodig met je tandarts worden gepland.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze blogs waarin we je inspireren om gezonder te leven.

Contactgegevens

Via info @ alleennatuurlijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden