Alleen natuurlijk

Het belang van een gebalanceerd ecosysteem

Geplaatst op

De planeet heeft erg veel uiteenlopende omgevingen met ecosystemen die zich gedurende millennia hebben ontwikkeld. Het in stand houden van deze ecosystemen is van groot belang voor niet alleen de natuur, maar ook voor de plek die de mens inneemt hierin. In dit artikel zetten we uiteen waarom het van belang is dat er voldoende goed gebalanceerde ecosystemen bestaan op de Aarde.

We weten de gevolgen niet

Het is bijzonder moeilijk om een redelijke inschatting te maken van de gevolgen van een ecosysteem wat niet in balans is. Laten we als voorbeeld de toenemende bijensterfte nemen. De welbekende honingbij lijkt te lijden onder een ware massa-uitsterving. De gevolgen van het uitsterven van de honing bij zijn dat kruisbestuiving tussen diverse soorten planten niet meer mogelijk is, waardoor deze planten weer minder kans hebben op succesvolle voortplanting. Dit levert weer problemen op voor diverse schimmels, bacteriën en micro-organismen die de plant gebruiken om in leven te blijven. Wat een vermindering in de populatie van deze organismen zal veroorzaken op bijvoorbeeld de kwaliteit van de bodem voor bijvoorbeeld landbouw, is moeilijk te bepalen.

We kunnen er zelf onder lijden

De mens is onderdeel van de natuur. Wij zijn afhankelijk van de micro-organismen in onze darmen, de planten en dieren die we eten en de grond waarop we onze huizen bouwen om maar een paar voorbeelden te noemen. Het is erg belangrijk dat we niet vergeten dat deze wederzijdse afhankelijkheid uiterst delicaat is. Het uitsterven van bijvoorbeeld de honingbij zou gevolgen kunnen hebben voor bepaalde levensmiddelen die niet langer beschikbaar zijn. Bepaalde gewassen kunnen mogelijk niet meer goed groeien onder normale omstandigheden en ons vee zal meer voedingssupplementen nodig hebben omdat bepaalde mineralen niet langer van nature in hun eigen voeding voorkomen.

Alles heeft effect op elkaar

Het is misschien makkelijk om te zeggen dat we hier in Nederland geen probleem hebben aangezien er voldoende wordt gerecycled en omdat we rekening houden met de natuur. Desalniettemin is het een taak voor de gehele wereld om zich in te zetten voor het behouden van een grote biodiversiteit.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze blogs waarin we je inspireren om gezonder te leven.

Contactgegevens

Via info @ alleennatuurlijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden