Als je kankerbehandeling eerder bijwerkingen heeft veroorzaakt, zoals misselijkheid, smaakveranderingen of pijn in de mond, ben je waarschijnlijk al begonnen aan je eigen mentale lijst van voedingsmiddelen die je liever zou mijden. Er zijn echter voedingsmiddelen die je, hoe lekker ze ook klinken, waarschijnlijk beter kunt vermijden vanwege het risico op voedselvergiftiging. Voeding en kanker gaat helaas niet altijd goed samen. Omdat sommige behandelingen je immuunsysteem kunnen verzwakken tot minstens een paar weken nadat ze zijn afgelopen (nog langer als je een stamcel/beenmergtransplantatie hebt gehad), is voedselvergiftiging niet iets om je aan te wagen. De gevolgen van een door voedsel overgedragen ziekte kunnen ernstig zijn.

Rauw voedsel

Het eten van rauw of onvoldoende verhit voedsel is een veel voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. Goed koken vernietigt bacteriën, maar ze kunnen op gekookt voedsel gaan groeien als het te lang buiten of in de koelkast wordt bewaard. Voedsel kan ook besmet raken als iemand het aanraakt die besmet is met een virus.

Het is absoluut belangrijk om de regels voor voedselveiligheid in acht te nemen en extra voorzichtig te zijn bij het behandelen, bereiden en bewaren van voedsel. Sommige mensen die een kankerbehandeling ondergaan of onlangs hebben afgerond, moeten bepaalde voedingsmiddelen echter helemaal vermijden, ook al hebben ze die in het verleden zonder problemen gegeten. Deze omvatten:

  • Koude vleeswaren en/of gevogelte – altijd koken of opwarmen tot het vlees gloeiend heet is
  • Ongekookte salami
  • Rauwe melk(producten) inclusief yoghurt van rauwe melk
  • Zachte kazen gemaakt van rauwe melk, zoals blauwader kaas, brie, camembert, feta, geitenkaas, en queso fresco/blanco
  • Gerookte vis
  • Deli-bereide salades met ei, ham, kip, of zeevruchten
  • Gekoelde paté
  • Ongewassen vers fruit en groenten, vooral bladgroenten die vuil en andere verontreinigingen kunnen verbergen
  • Ongepasteuriseerd vruchtensap of cider
  • Rauwe kiemen zoals alfalfa kiemen
  • Rauwe of onvoldoende verhitte schelpdieren, zoals oesters – deze producten kunnen drager zijn van het hepatitis A-virus en moeten grondig worden verhit om het virus te vernietigen
  • Sushi en sashimi die rauwe vis bevatten
  • Onder gekookte eieren, zoals zachtgekookt, te zacht en gepocheerd
  • Rauwe, ongepasteuriseerde eieren of levensmiddelen die met rauwe eieren zijn bereid, zoals zelfgemaakt rauw koekjesdeeg