Alleen natuurlijk

Verschillen in waterhardheid in Nederland

Geplaatst op

De hardheid van het water in Nederland kan verschillen van gemeente tot gemeente. Wat betekent dit eigenlijk en hoe komen de verschillen tot stand? We duiken in de waterhardheid.

Wat is waterhardheid?

In het water zitten verschillende concentraties metalen. Het belangrijkste mineraal omtrent waterhardheid is calcium, wat bij verhitting zorgt voor het beruchte kalk. Water met een hoge waterhardheid zorgt voor veel kalk, bijvoorbeeld in een waterkoker, maar kan er ook voor zorgen dat zeep minder goed werkt, waardoor meer zeep nodig is voor hetzelfde effect.

Verschillen in Nederland

De waterhardheid in Nederland verschilt per gebied. In Nederland komt in sommige gemeenten zacht water uit de kraan, maar er zijn ook regio’s met erg hard water. In Friesland, Flevoland en Gelderland is relatief gezien het zachtste water te vinden, in Noord-Brabant en Limburg het hardste.

Oorzaak verschillen

De verschillen in hardheid van het water worden veroorzaakt door de locatie waar waterleidingbedrijven hun water vandaan halen. Deze bedrijven kunnen zowel grond- als oppervlaktewater gebruiken. In de bodem zitten verschillende kalklagen, welke invloed hebben op het water. Doordat de hoeveelheid kalk per regio verschilt, heeft dit ook wisselende waarden in waterhardheid tot gevolg.

Oplossingen

Aangezien hard water nadelige effecten heeft, bijvoorbeeld door extra kalkaanslag en een hogere dosering van zeep, behandelen waterbedrijven hun product vaak zelf al voordat het de leiding ingaat. Vaak wordt hardwater met zacht water gemengd. Ook hebben de bedrijven een aantal technieken om de kalk al neer te laten slaan voordat het de leidingen ingaat.

Het water mag niet te zacht worden, omdat het mogelijk de leidingen in de grond aantast. Daarom zijn er ook mogelijkheden om zelf je water te ontharden. Met een waterontharder kun je vrij goedkoop en eenvoudig je eigen leidingwater verzachten. De hoeveelheid kalkaanslag kan hierdoor aanzienlijk afnemen, wat op de middellange termijn al gunstig kan zijn voor de portemonnee.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze blogs waarin we je inspireren om gezonder te leven.

Contactgegevens

Via info @ alleennatuurlijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden