Alleen natuurlijk

Is fruit goed of slecht voor je gebit?

Geplaatst op

Het is algemeen bekend dat je een dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit moet eten om alle vitamines binnen te krijgen. Zo blijft je lichaam gezond en bescherm je jezelf tegen ziektes. Maar voedingstoffen die je lichaam nodig heeft kunnen schadelijk zijn voor je tanden. Zo rijst de vraag of fruit goed of slecht voor je tanden is. Het antwoord is eenvoudig maar niet eenduidig; het verschilt namelijk per fruitsoort. Een aantal soorten fruit kunnen je gebit beschadigen, terwijl andere het juist verbeteren. We hebben een lijstje gemaakt.

Tandvriendelijk fruit

Laten we beginnen met fruit dat je gebit in principe vooral verbetert. Over het algemeen hebben we een drietal fruitsoorten die bijdragen aan een schonere mond en een gezond gebit: appels, kiwi’s en aardbeien. Appels bevatten zuur dat schadelijke bacteriën doodt en je mond reinigt van zaken als tandplak en andere voedselresten. Het is wel belangrijk ook opeet. Daar zitten namelijk de vezels die je tanden en tandvlees schoonhouden. Kiwi’s zijn ook meer dan geschikt voor je tanden, vanwege de vezels en de grote hoeveelheid calcium. Calcium staat natuurlijk bekend als versterking voor je botten, maar ook je tanden worden er sterker van (voornamelijk het enamel). Daarnaast doodt calcium schadelijke zuren in je mond. Aardbeien zijn net als kiwi’s vezelachtig fruit. Daarnaast zitten aardbeien boordevol met vitamine C. Dit helpt je lichaam bij het aanmaken van collageen. Collageen houdt net als calcium je tanden sterk.

Tandonvriendelijk fruit

Zoals gezegd bestaan er ook fruitsoorten die een slechtere invloed op je gebit kunnen hebben. Dit zijn vaak citrusvruchten, met een grote hoeveelheid schadelijke zuren. Enkele voorbeelden hiervan zijn citroenen, limoenen en mandarijnen. Op termijn tasten deze zuren het glazuur van je tanden aan. Dit is versterkt als je net na het eten van deze fruitsoorten je tanden poetst. Het is daarom ook aan te raden om direct na het eten van dat soort fruit je mond te spoelen met iets wat het zuur weghaalt, zoals water of melk. Doe je dit niet, dan krijg je gevoelige tanden en een beschadigd tandvlees.

Heb je tandproblemen als gevolg van te veel zurig fruit eten, of heb je door een andere oorzaak last van je gebit? Dan raden we je aan contact op te nemen met een goede tandarts, zoals Tandheelkundig Centrum Nederland.

Gerelateerde berichten

Tips om sushi te eten als een pro

Je gaat uiteten of je bestelt sushi in Amsterdam; dan moet je nog wel weten hoe je de sushi op de juiste manier eet. Hieronder geven we je handige...

Lees meer

Over ons

Check onze blogs waarin we je inspireren om gezonder te leven.

Contactgegevens

Via info @ alleennatuurlijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden